Παλαιότερα, τα ξύλα αποτελούσαν τον τροπο θερμανσης πολλων κατοικιων. Αργοτερα ηρθε το πετρελαιο.. Τα τελευταια χρονια επειδη εχει ανεβει η τιμη του οι καταναλωτες γυρνουν στις παλιες μεθοδους θερμανσης. Σημερα όμως με τις νέες τεχνολογίες αυτό έχει αλλάξει. Η θέρμανση με ξύλα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τη βασική μέθοδο θέρμανσης ενός διαμερίσματος – χώρου.

Ο παραδοσιακός τρόπος για να ζεστάνουμε το χώρο μας με την καύση ξύλων είναι το τζάκι. Στο παραδοσιακό τζάκι όμως υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό απόδοσης(15-20%), με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη κατανάλωση σε ξύλα. Η εξέλιξη του κλασσικού τζακιού είναι τα ενεργειακά τζάκια με κλειστές εστίες.

Ενεργειακα τζακια.

Τα ενεργειακά τζάκια είναι μαντεμένια και όταν λειτουργούν με κλειστή την πόρτα τους υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην απόδοση (φτάνουν έως και 70%) ζεσταίνοντας πολύ καλύτερα το χώρο μας με πολύ λιγότερη ποσότητα ξύλων. Τα ενεργειακά τζάκια μπορούν και επανακυκλοφορούν τον αέρα του χώρου (μέσω εγκοπών στο κάτω και πάνω μέρος του τζακιού), αυξάνοντας έτσι την θαλπωρή άλλα και την θερμική άνεση.

Στα ενεργειακά τζάκια συναντάμε διάφορα είδη, όπως είναι τα αερόθερμα όπου με τη βοήθεια αεραγωγών μεταφέρουν τη θερμότητα σε όλο το σπίτι, αλλά και τζάκια (με μικρο ενσωματωμένο λέβητα) που μπορούν να συνδεθούν με τα σώματα καλοριφέρ και να ζεσταίνουν επίσης όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Λέβητες ξύλου.

Ένας άλλος τρόπος για να επιτύχουμε θέρμανση με ξύλα είναι οι λέβητες ξύλου. Οι λέβητες ξύλου τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να θερμάνουν μεγαλύτερους χώρους καθώς έχουν μεγαλύτερη ισχύ. Συνδέονται και αυτοί με τα καλοριφέρ και έτσι έχουμε πλήρη θέρμανση του χώρου μας.

Αερόθερμες σόμπες ξύλου

Επιπλέον, υπάρχουν και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης με μικρή κατανάλωση ξύλου. Μάλιστα, πολλές από αυτές διατίθενται και με φούρνο ψησίματος φαγητού! Ακόμη, υπάρχουν και οι σόμπες ξύλου με boiler όπου και αυτές μπορούν να συνδεθούν με τα σώματα του καλοριφέρ για τη θέρμανση όλου του κτιρίου.